פוליאוריטן הוא פולימר המורכב מיחידות של רשתות אורגניות. אין מדובר בחומר אחד בעל הרכב קבוע, אלא בחומר שמורכב ממגוון כימיקלים בעלי כימיה דומה. לא משנה מה ההרכב המדויק, לכל הפוליאוריטנים יש דבר אחד במשותף – הם דביקים. דבק פוליאוריטן מתאים להדבקת כל החומרים הרגילים: עץ, מתכת, גומי, עור, אריח, זכוכית, פלסטיק, בטון והרשימה עוד ארוכה. הוא לא עובד טוב על פוליפרופילן, פוליאתילן ועל חומרים כמו טפלון וסיליקון. הדבק גם לא מסתדר במיוחד עם משטחים שומניים.
היתרונות של דבק פוליאוריטן
- הוא עובד על רוב סוגי המשטחים ויכול להדביק חומרים שונים זה לזה, כמו למשל מתכת לעץ או מראה לקיר.
- ניתן לעבוד איתו גם בתנאי לחות גבוהה.
- הוא עמיד למים (עם זאת, לא מומלץ להשתמש בו מתחת לקו המים או לטווח ארוך במים, אלא אם הוא מוגן על ידי צבעים או אמצעי הגנה אחר).
- הדבק אינו דורש ערבוב או מדידה ולמעשה ניתן להשתמש בו ישירות מהבקבוק..
- הדבק יכול לשמש כדבק חם שמחבר דברים זה לזה, ללא צורך בהידוק. גם לאחר שהדבק מתייבש הוא ממשיך לעבוד מספר ימים כדי להתחזק.
- ניתן לעבוד איתו בטווח רחב של טמפרטורות.
- מתאים גם לפרוייקטים חוץ מבניים, בזכות העמידות הגבוהה שלו לקרני UV.
- אינו מכיל ממיסים ומפיק תרכובות אורגניות נמוכות. הוא מורכב מ-100% מוצקים ולכן אינו נוטה להישבר או להתכווץ.
- בניגוד לטענות שנשמעו בעבר, מבדיקות שנעשו עולה שכוח האחיזה של דבק פוליאוריטן שווה לזה של דבקי עץ אחרים והוא אפילו טוב יותר מחלקם.
החסרונות של דבק פוליאוריטן
- הוא לא חזק כמו דבק אפוקסי. בהדבקת עץ פליאוריטן מנצח, אך כשמדובר במתכת, דבק אפוקסי הוא הרבה יותר חזק.
- החלקים המודבקים באמצעות פוליאוריטן צריכים להיות חזקים מספיק, משום שהוא אינו חומר מילוי טוב.
- באזורים יבשים מאוד הדבק לא מצליח להגיע לפוטנציאל מלא.
- בשל רגישותו ללחות באוויר ובעץ, זמני ההכנה עשויים להשתנות במידה ניכרת.
- לאחר הייבוש הדבק בטוח, אבל בשלבי הביניים הוא עלול להיות רעיל ואפילו מסרטן. זה אומר שיש להשתמש בדבק פוליאוריטן בזהירות, לשמור על הידיים ולא לנשום אותו מקרוב. האזהרות שמופיעות על אריזות הדבק מזהירות מפני גירוי בעין בעקבות מגע ותגובה אלרגית בעקבות חשיפה ממושכת של העור.
- חיי המדף של פוליאוריטן הם מוגבלים, למעשה הדבק יכול להחזיק פחות משנה. יש לשמור עליו לאחר הפתיחה הראשונה, שלא תיכנס הרבה לחות.
- קשה לנקות את הפוליאוריטן מהידיים, לכן מומלץ מאוד להשתמש בכפפות מגן. אצטון יכול לעזור לנקות את הכלים המלוכלכים.
פוליאוריטן מוקצף
חומר גלם שנועד לבידוד, על ידי מילוי חורים.
בידוד תרמי – שליטה בטמפרטורות במקומות סגורים היא נושא מאתגר, משום שיש צורך לאטום חללים ומרווחים בתוך מבנה. פוליאוריטן מוקצף נותן מענה לקושי הזה בזכות היכולת שלו לסתום חללים קטנים מאוד וכך לבודד טמפרטורות בתוך מבנים.
בידוד אקוסטי – במקומות בהם יש צורך בבידוד אקוסטי למניעת רעשים בלתי רצויים, כמו אולפן הקלטות לדוגמה, ניתן להשתמש בפוליאוריטן מוקצף לאטימה של גלי קול.
אטימה מפני מים – לפוליאוריטן יש יכולת לאטום מפני מים ולמנוע רטיבות במבנים ומשתמשים בו לאיטום והגנה מפני רטיבות בבתים, בניינים, גגות ואפילו בספינות.