לעונת החורף מאפיינים ייחודיים לה ותנאי האקלים הקשים עלולים לגרום ללא מעט סכנות. הטמפרטורות הקרות, הגשמים, הבוץ והרוחות העזות עלולים לפגוע בבטיחות העובדים ולא פחות חשוב מכך, גם בבריאותם. אם גם אתם מעסיקים עובדים במקצועות ובאזורים שחושפים אותם לסכנות מזג האוויר החורפי, כדאי לכם לקרוא את הטיפים שלנו, שיעזרו לכם לשמור על עובדיכם ולסייע להם לעבור את החורף בצורה הבטוחה ביותר. הטיפים מבוססים על ההנחיות של המוסד לבטיחות וגהות.
בדיקת אטימות הגגות
על אחראי הבטיחות להחליף רעפים ישנים ושבורים, להחליף שכבות איטום פגומות ולבצע בדיקת תקינות כללית לגג המבנה. במידה והתגלו בעיות כלשהן בתקינות הגג, יש להזמין בעל מקצוע מומחה ועדיף עוד לפני הגשם הראשון.
למידע נוסף על בידוד גגות רעפים
התמודדות עם הפסקות חשמל
עונת החורף מביאה עמה תקלות לא רצויות, בהן הפסקות חשמל. עבודה בקור ללא גוף חימום זמין, עלולה להיות מאתגרת במיוחד. כדי להתמודד עם הקור במצבים של הפסקות חשמל, מומלץ להצטייד בלבוש חם עם שכבות, אך לא לבוש מסרבל מדי שיפריע לעבודה. גם התאורה עלולה ליפול במקרה של הפסקת חשמל ולכן מומלץ להצטייד גם בתאורת חירום תקינה.
שמירה על ניקיון המבנה
תמיד כיף להגיע למקום עבודה נקי, בכל עונות השנה. אבל החשיבות לניקיון עולה במיוחד בחורף, כשהרצפות רטובות והסיכויים לנפילות ופציעות גדולים יותר.
כדי להישמר מפני נזקי ההחלקה, חשוב לשטוף את הרצפה לעיתים תכופות ולייבשה היטב לפני שנכנסים שוב לאזור. בנוסף, בכניסה למפעל או לחדר העבודה, מומלץ להשתמש במוצרים למניעת החלקה ובשטיחון לניגוב הרגליים כדי למנוע רטיבות או בוץ בתוך השטח.
התמודדות עם הרוח
במזג אוויר חורפי ובימים בהם יש רוחות חזקות, עובדים אשר עובדים בשטח עבודה פתוח צריכים לרתום כל ציוד כבד כמו עצמים וחפצים המשמשים את שגרת יומו של הפועל. החפצים אשר אינם רתומים היטב למקומם, עלולים להתעופף ולגרום לפציעה, הרס או הריגה בשוגג.
הימנעות מזיהומים
כחלק משמירה על ביטחונם ובריאותם של העובדים, על אחראי הבטיחות להצטייד בערכת עזרה ראשונה ולא רק בחורף. הערכה עשויה לסייע לעובדים לספק מענה מהיר וראשוני במקרים של פגיעה גופנית כדוגמת דימום. עם זאת, חשוב לציין כי ערכת העזרה הראשונה מיועדת לטיפול מיידי בפגיעות גופניות קטנות ובמקרה של חשש למצב חירום, חלה חובת דווח למוקד מד”א.
התמודדות עם הקור
קור מפחית בצורה משמעותית את יכולותיו הפיזיות של העובד ופוגע בכושר הריכוז ובערנותו. בעת חשיפה לקור בצורה ממושכת, נוצרת תחושת עייפות. חשיפה של כ- 20 דקות לקור מספיקה כדי לגרום להשלכות על מצב הבטיחות, משום שכאשר חודר קור אל העור, הגוף מפריש חלק מהחום הפנימי שהוא מייצר, כדי להגביר את חום העור. במשך הזמן נוצר חוסר בחום הפנימי של הגוף וזה עלול לגרום לסיכון ממשי בבריאותו של האדם. עובדים החשופים לטמפרטורות נמוכות הם בדרך כלל שומרים אשר שוהים שעות ארוכות בתנאי האקלים בחוץ. חשוב לזכור שלסוג העבודה יש השפעה על ההתנהגות בקור: בעבודה פיזית, הכרוכה בשימוש באנרגיה רבה, הגוף מסוגל לסבול קור יותר מאשר עובד שיושב בתנוחה סטטיות כמו נהגים.
מומלץ להיערך לתהליכים ולתנאים המשתנים של מזג האוויר לפני שהחורף מגיע ולוודא כי כל הוראות הבטיחות מיושמות בשטח. אבל גם אם לא נערכתם מראש, תמיד אפשר לשאוף לשיפור התנהלות, גם בעיצומו של החורף, כדי לדאוג לעובדים בחודשי החורף שנותרו ולהגן עליהם מפני פגיעות שונות.